Gartner

 
05-07-2010
Have

En gartner beskæftiger sig med planteproduktion samt pleje, pasning, rådgivning og udvikling af alle typer planter. Gartner er en fælles betegnelse der dækker over en række forskellige fagområder.

En væksthusgartner beskæftiger sig med produktion af potteplanter, snitblomster, væksthusgrøntsager ol. i højt avancerede væksthuse. Her anvendes klimacomputere, transportbånd og i stigende grad maskiner for at sænke lønomkostningerne. Erhvervet er i disse år under stærkt pres grundet den stignde konkurence fra lande som Holland, Spanien og Italien.

En planteskolegartner kan være specialiceret indenfor planteproduktion af prydbuske, stauder, roser, frugttræer, frugtbuske og prydtræer. En planteskolegartner kan også være specialiceret indenfor detailbrancen og vidresælge produkterne direkte til forbrugerene fx i et havecenter.

Som frilandsgartner beskæftiger man sig med produktion af frilandsgrøntsager og blomstrende frilandsplanter.

Frugtavlere producerer frugt og bær i store plantager.

Anlægsgartnere anlægger og vedligeholder private haver, offentiger pladser og parker og spiller en væsentlig rolle i byfornyelses projekter. En grøn anlægsgartner beskæftiger sig med sammensætning og etablering af planter, hvorimod en grå anlægsgartner arbejder med belægning i form af fliser, brosten mv.

Gartnerens arbejde består i vid udstrækning i at vande, gødske, beskære, sprøjte, så, plante, stikke samt pakning og klargøring af planter til salg.





 
 
Find information om: guiden bolig boligen guide
(Hovedkategori: Have)